Rakennusjärjestys 2018/08

Kirkkonummen rakennusjärjestys lausunto 2018 Heinä- Elokuu, Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys (KPY) ry.

KPY:n lausunto Kirkkonummen sanomat 16.8.2018: Normin­pur­ku­talkoot raken­nus­jär­jes­tyk­selle

Lausunnon antaja

Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys (KPY) ry on Suomen Omakotiliitto ry:n Uudenmaan piirin paikallisyhdistys. Yhdistys pyrkii yhdessä piirin ja liiton kanssa edistämään pientalovaltaista elämänmuotoa. Yhdistykseen kuuluu n. 950 taloutta, Uudenmaan piirin 51 paikallisyhdistyksessä on noin 22 800 jäsentä ja Omakotiliiton 257 paikallisyhdistyksessä noin 75 000 jäsentä.

Kiitos

KPY halua kiittää kuntaa edellisen lausunnon ”liikuteltavan laitteen” ja ”aurinkopaneelien” osalta. Tehdyt muutokset luonnokseen ovat nyt oikeansuuntaiset.

Naapurikunnat ja norminpurkutalkoot

KPY on kesän aikana perehtynyt naapurikuntiemme olemassa oleviin rakennusjärjestyksiin (Espoo, Helsinki, Vantaa ja Lohja) ja Vihdin ehdotelmaan uusiksi rakennusjärjestyksiksi. Yhteistä näille näyttää olevan, että mitä uudempi määräys sen enemmän luotetaan asuinpienkiinteistöjen kykyyn tehdä päätöksiä. Täten KPY suosittelee kunnan virkahenkilöitä myöskin seuraamaan mitä ympärillämme tapahtuu. Vihdin kunta on jopa mukana ympäristöministeriön hankkeessa, jossa tutkitaan haja-asutusalueiden rakentamisen vapauttamista kansallisestikin. (https://yle.fi/uutiset/3-10261033)

Kenelle kirjoitettu & esimerkkien käyttö

KPY haluaa painottaa, että vaikka rakennusjärjestys on kunnan rakennustoiminnan eräänlainen aapinen niin tämän ohjeen pitää olla kirjoitettu kuntalaisia varten. Kuntalaisen on voitava tätä määräystä lukemalla saada käsitys oikeuksistaan ja voiko tätä vain tehdä vai tarvitseeko missä määrin lupia anoa – siis pääpiirteissään.

Edellisessä versiossa KPY pyysi esim. listamaan joitakin asuinpientalojen vähäisiä julkisivutoimenpiteitä joita saa tehdä, kun nyt on määrittelemättä mainittu vain ”merkittävä muutos”. Kunnan vastineessa todetaan, ettei moista voi tehdä vähäisten toimenpiteiden laajan määrän takia. KPY suosittele katsomaan esimerkkejä naapurikunnistamme, jossa esimerkinluontoiset selitteet löytyvät. Esitämme alla kaksi esimerkkiä.

Esimerkki 1: Vihdin lausuntokierroksella ollut luonnosehdotus

Esimerkki 2: Espoon kaupunki

Asuinpientalotonttien oikeudet

KPY kehoitta kunnan päättäviä elimiä ja virkamiehiä nyt miettimään asuinpientalojen osalta luvanvaraisuuksien tarpeellisuutta. Kirkkonummen ehdotukset ovat selkeästi tiukemmat kuin mitä naapurikunnissamme on tai ehdotetaan olevan. Normien purkamisella saataisiin myös yhdenmukaisemmat oikeudet kaikille kuntalaisille asuinkunnasta riippumatta.

Esimerkki kaava-alueen lisärakennusoikeudesta ilman erillistä rakennuslupaa.

Kirkkonummi ehdoittaa, että enintään 10 m2 saisi rakentaa ilman rakennuslupaa.

  • Espoo: 12 m2
  • Lohja: 15 m2
  • Vihti (luonnos): 15 m2
  • Helsinki: 20 m2
  • Vantaa: 20 m2

Kaava-alueen ulkopuolella naapurikuntien oikeudet on 20 – 40 m2 kun Kirkkonummella ehdotetaan 20 m2.

Esimerkki julkisivumuutoksista esitettiin jo yllä, kuten mm. Lohjankin määräyksissä on.

Eli kaavoitetullakin alueella voi rakennustapaohjeiden ja kaavan mukaisesti julkisivun väriä vaihtaa, tai jopa kattomateriaalia.

Edellä oleva muutos ei tarkoita, etteikö kunnalla yhä olisi oikeutta valvoa ja ohjeistaa, pientalokappaleiden lopussa löytyy kunnan vaatimusoikeudet, esim. Helsingissä:

Norminpurku ei tarkoita villiä länttä

Lohjan kaupunki väljensi omia rakennusjärjestyksiään v. 2015 sallien esimerkiksi entistä suurempien piharakennuksien ja korkeampien aitojen vapaan rakentamisen jo silloin. Lohjan kaupungin johtava rakennustarkastaja Paula Mäenpää totesi YLE:n artikkelissa kesäkuussa, että ”ensin pelättiin, että mitä tämä aiheuttaa, mutta me ei olla jouduttu yhtään rakennusta purattamaan, eli hyvin on toiminut”.

Vihdin luonnoksella ollut rakennusjärjestys sallisi peräti lähes kaikki julkisivumuutokset, kunhan merkittävästi ei kantaviin rakenteisiin kosketa ja materiaalit ja värit ovat kuten Lohjankin tapauksessa… Täten KPY kannustaa kunnan päättäviä elimiä ja virkamiehiä miettimään mitä toimenpiteitä voisi asuinpienkiinteistöissä oikeasti tehdä ilman erillisiä lupamenettelyjä. Raskaan ja kalliin byrokratian vähentäminen palvelee asukkaita ja mahdollistaa rajallisten resurssien tehokkaamman kohdentamisen.

Kirkkonummella 17.8.2018
Kirkkonummen pienkiinteistöyhdistyksen (KPY) ry puolesta

     Simo Ahonen
     Hallituksen puheenjohtaja


Linkit rakennusjärjestyksiin