Rakennusjärjestys 2024/12
Kirkkonummen ehdotus rakennusjärjestykseksi, Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys ry.

Lausunnon antaja
Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys (KPY) ry on Suomen Omakotiliitto ry:n Uudenmaan piirin paikallisyhdistys. Yhdistys pyrkii yhdessä piirin ja liiton kanssa edistämään pientalovaltaista elämänmuotoa. Yhdistykseen kuuluu yli 1000 taloutta, Uudenmaan piirin 50 paikallisyhdistyksessä on noin 24 200 jäsentä ja Omakotiliiton 238 paikallisyhdistyksessä noin 71 000 jäsentä.
Yleistä rakennusjärjestysehdotuksesta
KPY kiittää kuntaa aktiivisesta otteesta rakennusjärjestyksen päivittämiseen vastaamaan uuden lain vaatimuksia.
Kuten saatesanoissakin kerrottiin, tehdään nyt lähinnä tarkennuksia edelliseen järjestykseen niiltä osin kuin lainmuutos edellyttää… Nyt tosin KPY tahtoo esittää kritiikkiä, ettei tarjolla ollut vertailua nykyiseen rakennusjärjestykseen. Vaan jokaisen lukijan on näitä omatoimisesti rinnakkain luettava, jotta erot pystyy huomaamaan.
Toiseksi on erittäin valitettavaa ja vastoin yleistä käyttäjiä palvelevaa asennetta, että yleisölle jaettu pdf-tiedosto rakennusjärjestysehdotelmasta ei mahdollista siitä tekstien kopioimista. Tämä on 1900-luvun jäänne, josta Kirkkonummen kunnan olisi jo korkea aika luopua…
Lopuksi KPY toteaa, että vaikka nyt kyseessä ehdotelma olisi tähänkin versioon pitänyt sisällysluettelo lisätä alkuun. KPY toki olettaa, että lopullisessa versiossa sisällysluettelo tulee löytymään.
KPY tahtoo esitetystä lausua vielä pykälittäin tarkemmin seuraavaa:
3 § Määritelmät
KPY tahtoo kiittää tästä uudesta kappaleesta, lisää ymmärrettävyyttä, kun termistöjä määritellään. KPY suosittaakin, että vielä laajemmin mietitään termejä, joita on hyvä maallikoille selittää – esim. mikä/mitä on talousrakennus, johon teksteissä usein viitataan?
5 § Toimenpiteiden luvanvaraisuus
KPY katsoo, että uutena asiana esitettävä ”alle 20 m2 neliön katetun terassin rakentaminen … on rakennelma, joka ei kuluta rakennusoikeuta” on hyvä lisäys mutta tätä olisi syytä tarkentaa.
Miten tämä tulkitaan? Esim. voiko etupihalla olla tallainen pieni terassi, joka ei kuluta rakennusoikeutta, ja takapihalla isompi, joka kuluttaa?
Entä miten tulkitaan jo rakennettuja, aikoinaan rakennusoikeutta kuluttaneita terasseja? Saako maanomistaja sen laskea omatoimisesti pois rakennusoikeudesta ja täten rakentaa uuden rakennelman ilman lupamenettelyä? Tontin kokonaisrakennusoikeuttahan ei saa ylittää missään tilanteessa ja moni on jo käyttänyt oman rakennusoikeutensa nykyisten määräysten puitteissa.
12 § Rakennuspaikan kuivanapito
KPY esittää huolensa esitettyihin muutosvaatimuksiin, joissa tontit säilytettävä mahdollisimman puustoisina ja hulevesiongelma ratkaistava tai merkittävästi viivyttää omalla tontilla… Nämä muutokset yhdistettynä viimeaikaisiin ehdotelmiin entistä pienemmistä, jopa vain 600 m2, tonteista ei ole yhdistelmä, joka voi menestyksekkäästi toimia ilman että huomattavia lisäkustannuksia uuden pientalokiinteistön rakennuttajalle syntyisi.
KPY katsoo, että rakentamiskustannusten hallinta on myös kunnan tehtävä omalta osaltaan eikä kohtuuttomia vaateita rakennuttajille pidä esittämän.
Puuttuva luku
KPY teknisenä korjauksena toteaa, että ennen §18 puuttu ”Luku IV haja-asutusa…”
18 § Rakennuspaikka
KPY tahtoo kiittää, että haja-asetusalueiden rakennuspaikkojen vähimmäiskokoja kohtuullistetaan.
Kirkkonummella 20.12.2024
Kirkkonummen pienkiinteistöyhdistyksen (KPY) ry puolesta
Simo Ahonen
Hallituksen puheenjohtaja
kpy.omakotiliitto.fi